El mes de gener sempre marca l’inici de la temporada de poda d’hivern i del calendari de l’any. Toca començar a preparar fires, esdeveniments, trobades comercials… Tot recomença o segueix el seu cicle vital.
A la vinya segueix regnant el silenci que acompanya l’hivern. Els ceps en repòs semblen entrar en comunió amb el bell silenci del paisatge en aquest primer trimestre de l’any. Però la feina a la vinya no s’atura, cal abonar i podar. Els ceps es troben encara en el seu repòs vegetatiu i s’han de podar abans que la vinya recuperi la seva activitat, per evitar que es debiliti i perdi energia a causa de la manca de nutrients. També és important evitar els dies de pluja, boira i de molta humitat, ja que afavoreixen la transmissió de fongs. Les gelades també són enemigues, ja que el tall deixa els braços exposats. Amb la poda, conduïm el creixement de la planta, limitant i modelant la vigorositat natural del seu brancatge per regular la producció del raïm i afavorir-ne la qualitat.
Tot i que més altes que de costum, hem encetat l’any nou amb les baixes temperatures amb què vam acomiadar el 2022 i que tant conviden al recolliment i a gaudir de vins de guarda com ara el nostre Pleret. Us animem a gaudir-ne aquest inici d’any: pausadament, ja sigui a l’abric de la millor companyia o com a acompanyament al pensament, a la definició dels projectes i propostes de l’any…
Malgrat sentir les festes nadalenques encara properes, la nostra gent segueix delerosa de conviure i fer carrer. Per ells el gener és Encamisada i el Febrer, Sant Blai, dues festes tradicionals d’arrel popular. L’Encamisada va lligada a la festivitat de Sant Antoni, però també commemora una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès, on els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge al qual estaven sotmesos pels francesos.
El 3 de febrer és Sant Blai a Falset, festa de patrimoni cultural a Catalunya. Se celebra al carrer, davant de la capelleta de Sant Blai, la més antiga de la població. Com és tradició, hi ha un acte de benedicció dels aliments destinats a guarir persones i animals del mal de coll a l’església de Santa Maria i s’organitza una cercavila pels carrers mostrant la coca de Sant Blai: un cóc de recapte de gairebé vint metres que s’acaba sortejant entre els assistents. A més, tothom és convidat a degustar bunyols, que s’acompanyen amb vins rancis i dolços.